Trommelmotoren algemeen

Een trommelmotor is een volledig gesloten elektrische aandrijving die allereerst ontworpen is om transportbanden aan te drijven, maar ook vele andere toepassingen kent.

Solide onderhoudsvrij ontwerp

Doordat de elektromotor, de tandwielkast en de lagers binnen in de trommel geplaatst zijn, neemt de trommelmotor weinig ruimte in beslag bij het inbouwen. Het geheel wordt afgedicht met hoogwaardige componenten, die aangepast zijn op de verschillende omstandigheden waarin de trommelmotor terecht kan komen, om de elektromotor vocht- en vuilvrij te houden. De tandwielkast en de motor bevinden zich beiden, voor smering en warmteafvoer, in een oliebad. De mantel is standaard gebolleerd om een goede sturing van de transportband te waarborgen.

Compacte montage

Lange levensduur

Al onze tandwielen zijn gemaakt van hoog gelegeerd, inzetgehard staal. De tandwielen worden tijdens de nabewerking geslepen of gehoond, waardoor ze van hoge kwaliteit zijn, weinig geluid produceren en een langere levensduur hebben.

De kogel- en naaldlagers zijn ruim gedimensioneerd. De stroomtoevoer vindt direct plaats naar de stator (standaard isolatieklasse F). Omdat er uitsluitend draaistroommotoren worden toegepast worden geen collectorringen of borstels gebruikt.

Onderhoudsvriendelijk

De trommelschilden worden op degelijke wijze met bouten aan de mantel bevestigd, wat een eventuele demontage zeer eenvoudig maakt.

De trommelmotoren zijn standaard voorzien van een klemmenkast, die maximaal 180° rechts- of linksom gedraaid mag worden in verband met de kabeldoorvoer.

Andere uitvoeringen en normen

Alle motoren worden standaard gemaakt volgens beschermingsklasse IP66. De snelheid van een GV trommelmotor kan worden geregeld door middel van een frequentieregelaar. Eventueel kan een terugloopblokkering of elektromechanische rem ingebouwd worden. Op aanvraag kan de trommelmotor geleverd worden volgens CSA C US of UL voorschrift. De motoren kunnen ook geheel of gedeeltelijk in roestvast staal (304 of 316) geleverd worden. Alle motoren zijn voorzien van een CE-markering. Ook speciale afdichtingen voor extremere condities zijn mogelijk.

Keertrommels en bevestigingen

Vanzelfsprekend kan Van der Graaf bij iedere trommelmotor een passende keertrommel en asblokken leveren.

De unieke eigenschappen van Van der Graaf trommelmotoren

 

Oliekeerringen op geharde RVS loopringen

De assen van trommelmotoren worden doorgaans vervaardigd uit staal. Als de afdichtingen direct op de as draaien kunnen er gaandeweg loopsporen op de as ontstaan, die kunnen zorgen voor olielekkage. Van der Graaf voorkomt dit door haar trommelmotoren te voorzien van geharde en geslepen loopringen uit roestvast staal als loopvlak voor de keerringen.

Olieverversing na 25.000 bedrijfsuren

Van der Graaf houdt bij haar ontwerpen rekening met het feit dat er weinig aandacht is voor olie verversen: bij onze trommelmotoren is het vervangen van de olie pas noodzakelijk na 25.000 bedrijfsuren.

Draaibare klemmenkast

Een trommelmotor kan niet altijd zo gemonteerd worden dat de voedingskabel recht onder de wartel in de klemmenkast uitkomt. De kabel wordt dan in een lus gelegd, wat het risico op beschadigingen vergroot. Een andere optie is om de klemmenkast volledig te demonteren en weer op de juiste positie te monteren. De trommelmotoren van Van der Graaf kennen dit euvel niet; er hoeft alleen een inbusbout losgedraaid te worden om de klemmenkast 180° te kunnen draaien, waardoor deze met minimale inspanning in de juiste positie gemonteerd kan worden.

Schilden uit gietijzer of roestvast staal

Trommelmotoren worden vaak met aluminium delen uitgevoerd. Van der Graaf gebruikt alleen gietijzer, voor zowel de schilden als het statorhuis, motorschild, tandwielhuis en natuurlijk de klemmenkast. Qua sterkte, ook bij bijvoorbeeld stoten van buitenaf of een hoge bandspanning, kan aluminium het niet winnen van de traditionele grondstoffen.

Vierkante astappen

Van der Graaf biedt hierin dubbele zekerheid: bij ons zijn alle standaard astappen vierkant uitgevoerd. Wanneer u uw montagesteunen op de juiste manier construeert (of onze asblokken gebruikt), bereikt u een optimale bescherming tegen verdraaien. Waarom niet ook tijdens normale omstandigheden voor deze zekerheid kiezen?

Demonteerbare trommelschilden

Bijna alle trommelmotoren, vooral in die met diameters van 80 tot 320 millimeter, zijn tegenwoordig voorzien van geperste of gelijmde trommelschilden. Weliswaar maakt dit de motor goedkoper, maar de servicevriendelijkheid die een industrieel product nodig heeft wordt hierdoor belemmerd. Het verwijderen van een trommelschild is in dat geval lastig, en alleen uit te voeren met speciaal gereedschap of met procedure waarbij de trommelmotor verhit wordt, maar hierbij kan de bekleding verbranden. In de praktijk bespaart men zodoende op het ontwerp en de montage, maar zullen de kosten van het onderhoud omhoog gaan. Om deze reden worden bij de trommelmotoren van Van der Graaf de trommelschilden op de motor geschroefd, bij de kleinere één, bij grotere beide. Uw onderhoudsdienst zal veel voordeel ondervinden van deze wijze van monteren.

Gehoonde en geslepen tandflanken

Het geluidsniveau van een trommelmotor hangt allereerst af van de kwaliteit van de tandwielen- en kransen. Van der Graaf doet bij het produceren van deze onderdelen meer dan alleen frezen of hardfrezen. Het slijpen en honen van de tandflanken gebeurt bij ons standaard, om de hoogst mogelijke kwaliteit tandwielen te kunnen leveren.

Eigen productie van tandwielen

Isolatieklasse

Onze trommelmotoren worden standaard voorzien van wikkelingen met de isolatieklasse F. Dat houdt in dat de temperatuur van de wikkeling maximaal 155 graden Celsius mag worden.

Typeplaatjes uit roestvrij staal

Het is uiteraard niet de bedoeling dat typeplaatjes kwijtraken, wegroesten of onleesbaar zijn. Van der Graaf vervaardigt alle typeplaatjes uit roestvrij staal, en bevestigt deze met nagels aan het trommelschild. Op schilden van roestvrijstaal worden alle gegevens gelaserd, zodat het bij onze motoren (bijna) niet zal voorkomen dat de gegevens ervan verloren gaan.

Toepassingen

De trommelmotoren van Van der Graaf zijn over de hele wereld in verschillende industrieën terug te vinden. Sectoren waar onze motoren veelvuldig gebruikt worden zijn onder andere de agrarische sector, transport, visindustrie en mijnbouw. Kijk op de fotopagina voor afbeeldingen die u een idee geven van de veelzijdige toepassingen van onze producten. Indien u twijfelt of een trommelmotor geschikt is voor uw toepassing, neemt u dan gerust contact met ons op.

Specials

Regelmatig krijgen we bij Van der Graaf de vraag of onze trommelmotoren voor een specifiek, afwijkend doel gebruikt kunnen worden. In samenwerking met onze afdeling Engineering kunt u dan vaak tot een passende oplossing komen. Om een indruk te geven tot waar ons bedrijf toe in staat is, staan hier een paar voorbeelden van speciale toepassingen vermeld.

RVS trommelmotor

Deze trommelmotor, volledig van roestvast staal, is voorzien van een geprofileerde mantel voor het aandrijven van een modulaire band.

Deze ijsbreker is eveneens volledig van roestvrij staal en voorzien van achttien messen. Deze trommelmotor draait in een installatie om grote plakken ijs met fruit in stukken te hakken.